Waarom Jens van Tricht niet goed genoeg is voor mannen

Er bestaat, in ieder geval in Nederland, ruimte voor boeken over mannenemancipatie – voor een feministisch betoog over hoe patriarchale structuren ook mannen onderdrukken. Dat is best een complex onderwerp, zeker als je de meest geprivilegieerden van die groep mannen wilt bereiken. Harm Hendrik ten Napel signaleert Jens van Trichts Waarom feminisme goed is voor mannen.


Lees verder

De kunst om de kunst te verbergen. In memoriam Henk Wesseling

Door Willem Otterspeer 

‘Ik kan helemaal niets.’ Hoe vaak heb ik het Henk Wesseling niet uit horen roepen. Lange armen, grote handen, in de lucht. ‘Ik kan helemaal niets.’


Lees verder

Het paradoxale populisme van president Duterte

De Filipijnse president Rodrigo Duterte kondigde bij zijn aantreden in juni 2016 aan het land te gaan ‘zuiveren’. Het meest bekende en gruwelijke gevolg is de inmiddels uitvoerig gedocumenteerde, grootschalige moord op duizenden drugsverslaafden. Maar ook daarbuiten volgt Dutertes bewind de inmiddels welbekende route van populist naar autoritair leider: politieke tegenstanders zijn hun status noch leven zeker, buitenlandse staatshoofden worden geconfronteerd met ondiplomatiek en ronduit vulgair taalgebruik, en de warmst mogelijke banden worden gecultiveerd met andere autoritaire regimes (in dit geval met China, ondanks aanzienlijke militaire spanningen). Hoewel vrijwel alle Filipijnse journalisten en academici hem beschouwen als een dictator in de dop heerst er grote verdeeldheid over Dutertes presidentschap. Vier boeken van Filipijnse auteurs, voor- en tegenstanders, werpen licht op de aanhoudende populariteit van zijn hardhandige beleid. Door Willem Wolters

* Deze inhoud is alleen voor abonnees. Word nu abonnee en lees meteen verder. (Bent u al abonnee, maar kunt u hieronder niet verder lezen? Logt u dan eerst even in via 'Uw account' in het menu hierboven?)

Geleende tijd. In gesprek met Martijn Konings

Speculeren over de toekomst werd lang gerekend tot het domein van idealisten en naïevelingen, losgezongen van een vaak harde sociale, economische en culturele realiteit. De financiële en economische crisis van 2007 maakte pijnlijk duidelijk hoe reëel de speculaties van banken en regeringen eigenlijk waren, en hoe verweven tijd, speculatie en toekomstdenken zijn met het kapitalisme. Martijn Konings (1975), universitair hoofddocent aan de Universiteit van Sydney, beschouwt tijd dan ook als een elementair onderdeel in het functioneren van het kapitalisme. David Hollanders voelt hem aan de tand, naar aanleiding van zijn nieuwe boek Capital and Time


Lees verder

Crisis en ongelijkheid in het Nederlands onderwijs

Het is een onderhand klassiek Nederlands hoofdpijndossier: onderwijspolitiek. Wetenschapsfilosoof en theoretisch historicus Bart van den Bosch is werkzaam in het onderwijs en bespreekt tegen de achtergrond van zijn eigen ervaringen met onderwijsontwikkeling twee belangrijke nieuwe boeken over het onderwerp – Piet de Rooys Een geschiedenis van het onderwijs in Nederland en Kees Vuyks Oude en nieuwe ongelijkheid. Over het failliet van het verheffingsideaal. De hamvraag: moet ons onderwijs vooral gelijke kansen en brede ontwikkeling nastreven, of moet het excellentie en specialisering bevorderen? En, is er een begaanbare middenweg? Van den Bosch concludeert dat we ons om te beginnen zouden moeten inzetten voor een herwaardering van de stabiliteit van middelmatige getalenteerdheid. 

* Deze inhoud is alleen voor abonnees. Word nu abonnee en lees meteen verder. (Bent u al abonnee, maar kunt u hieronder niet verder lezen? Logt u dan eerst even in via 'Uw account' in het menu hierboven?)

Jezelf blootgeven

Het is moeilijk om open te vertellen over seks. Praten over de geluiden die je buren maken of een rare Tinderdate – dat gaat nog wel. Maar zodra het persoonlijk wordt, wordt het moeilijker. Harriet Bergman neemt vier recente publicaties over seksualiteit onder de loep. Ze onderzoekt hoe deze boeken het onderwerp bespreekbaar maken, maar ook of enkel praten over seks wel genoeg is. 
Lees verder

Een glanzende mislukking. Mailer, de sixties en de strijd om de ziel van Amerika

Norman Mailer was zonder twijfel een van de meest productieve en invloedrijke Amerikaanse schrijvers van de jaren ’50, ’60 en ’70. Van die reputatie lijkt weinig meer over. Hoewel, in de gerenommeerde Library of America-serie verschenen dit jaar bij het vijftigjarig jubileum van 1968 juist van Mailer twee kloeke bundelingen: zijn essays en romans van de jaren zestig. De Groene-redacteur Joost de Vries duikt erin en speurt naar de reden van zijn impact én de kiem van zijn ondergang. Wat blijkt? Ze komen uit dezelfde bron: zijn reactionistisme.


Lees verder