Forum

Spring naar het reactieformulier (alleen voor geregistreerde gebruikers)…

 

Naam: Matthijs Graafland
Naar aanleiding van: Olivier Boehme, ‘Politiek en (homo-)erotiek: de casus Mann‘, dNBg 2017#1
Reactie: In zijn mooie artikel noemt Olivier Boehme de romancyclus Joseph und seine Brüder van Thomas Mann. De typering van dit werk als ‘….alternatieve mythe voor de Germaanse (mythe) van het nazisme’ viel mij op. Vooral omdat ik onlangs in de door Herman de Liagre Böhl geschreven biografie over Heiko Miskotte las dat deze theoloog in zijn in 1939 verschenen studie ‘Edda en Thora’ de joodse Thora omschrijft als een ‘charter van humaniteit’ en de Germaanse Edda als Fundgrube van het nationaal-socialistische ‘nieuw-heidendom’ wordt opgevoerd. Miskotte, die al heel vroeg in woord en geschrift waarschuwde voor het nationaal-socialisme had overigens veel waardering voor Mann. Mann en Miskotte, twee mannen die ‘aan zichzelf leden’, maar ook hun inzichten zo mooi verwoordden.

 

Wilt u ook publiekelijk reageren op een bijdrage in de Nederlandse Boekengids?

Dat kan!

Als u een abonnement heeft en een account hebt aangemaakt op onze site, ziet u hieronder het forumformulier. Na redactie publiceren wij uw bericht openbaar op deze pagina.

(Als u wel wilt reageren, maar niet publiekelijk, kunt u dat doen via het contactformulier.)

Bent u al abonnee, maar ziet u hieronder niet waarvoor u kwam? Logt u dan eerst even in via 'Online toegang' in het menu hierboven?