Advertentie
Alles-moet-anders-Banner-5

Persbericht: De Joost Zwagerman Essayprijs 2023

Op 18 november 2023, de verjaardag van Joost Zwagerman (1963-2015), zal de zesde Joost Zwagerman Essayprijs worden uitgereikt. Deze jaarlijkse prijs, die onder de hoede staat van de Van Bijleveltstichting, in samenwerking met de erven van Joost Zwagerman en de gemeente Alkmaar, zal worden uitgereikt in Alkmaar, waar die dag ook de Joost Zwagerman Lezing zal worden uitgesproken. 

De prijs van € 7500 is bedoeld voor ‘aanstormend talent’: schrijvers die nog geen essay in boekvorm hebben gepubliceerd en geen vaste positie hebben in de media, bijvoorbeeld als redacteur, recensent of columnist. Incidenteel publiceren in journalistieke of literaire media is geen bezwaar. 

Het onderwerp van het essay – één inzending per persoon – is geheel vrij, de aanpak ook. Wetenschappelijke artikelen, onderzoeksverslagen en scripties worden niet als essays beschouwd, verhalend proza evenmin. Het maximum aantal woorden is 3000. Het essay moet onder eigen naam geschreven zijn, in het Nederlands, en niet eerder zijn gepubliceerd. Zie voor het reglement www.vanbijleveltstichting.nl .

De inzendingstermijn sluit op 20 augustus 2023. De jury – Barber van de Pol, Fien Veldman, Merlijn Olnon en Aleid Truijens (voorzitter) – kiest vijf essays die in aanmerking komen voor de prijs en maakt deze shortlist vijf weken voor de uitreiking bekend. De genomineerde essays zullen dan worden geplaatst op www.nederlandseboekengids.com en www.vanbijleveltstichting.nl. Na de prijsuitreiking worden ze gepubliceerd in de Nederlandse Boekengids, voor de niet-winnaars tegen honorarium. De jury kiest één winnaar.

Inzendingen kunnen worden gemaild, als Word-document, naar joostzwagermanessayprijs@gmail.com, ten name van Boaz Groenendaal. Wij vragen u om in de begeleidende mail uw naam en telefoonnummer te vermelden, en een kort cv en een lijst met eventuele publicaties. Vermeld uw naam niet in het document zelf.