De Nederlandse Boekengids (dNBg) is voor het Nederlandse taalgebied wat The New York Review of Books (NYRB), The London Review of Books (LRB) en de Times Literary Supplement (TLS) zijn voor het Engelse. Wij bieden long-form boekenessays op het snijvlak van wetenschap, kunst en cultuur, van de hand van gerenommeerde schrijvers en wetenschappers en nieuw talent.

Het is een lang gekoesterde wens in het boekenvak om een Nederlands equivalent te hebben van de beroemde
Review of Books uit New York en Londen. Het feit dat dNBg zich in korte tijd ontwikkelt tot een zusje van
formaat is indrukwekkend en getuigt van een grote redactionele kracht. De bijdragen zijn doorgaans van een
hoog niveau – degelijk, relevant, goedgeschreven, opiniërend en niet zelden behoorlijk kritisch – en de vaak
jonge(re) schrijvers tonen zich allerminst geïntimideerd door hun ‘zware’ onderwerpen.
Het Nederlands Letterenfonds


dNBg verschijnt zowel op papier als digitaal, wordt gemaakt door een team van jonge redacteuren en volledig in eigen beheer en zonder winstoogmerk uitgegeven onder beheer van stichting De Nederlandse Boekengids (een culturele ANBI). Alleen met uw steun kunnen wij dit unicum in het Nederlandse taalgebied, het Nederlandstalige tijdschrift over boeken en ideeën, blijven maken.

Word nu abonnee en…

✔️ lees de hele week door nieuwe online besprekingen
✔️ ontvang zes nummers per jaar (digitaal en/of papier)
✔️ krijg digitale toegang tot alle eerdere stukken en nummers

(Al abonnee? Log dan hier in.)


🎁 Een abonnement cadeau doen? Klik hier!

 • Abonnementen

  Kies hieronder uw abonnement – of bericht ons om een abonnement voor buiten Europa af te sluiten, of vriend of schenker te worden.
  - 15 / 1 Jaar
  Ons digitale instapabonnement. U leest eerst een jaar al onze nieuwe én eerdere nummers (in pdf) en al onze online stukken (in html) tegen 50% korting. Na een eerste jaar wordt uw abonnement omgezet naar ons reguliere digitaal abonnement.
  - 20 / 1 Jaar
  Als u het – met de Nederlandse Boekengids – belangrijk vindt dat naast de Nederlandstalige boeken(bespreek)cultuur, ook de Nederlandse vertaalcultuur en zogenaamde ‘kleine’ letteren de ruimte en middelen krijgen om een zo groot mogelijk publiek te bereiken en op te bouwen, neemt u dan een abonnement op Armada. U helpt zo de inspanning van Stichting De Nederlandse Boekengids om dit zeer waardevolle tijdschrift nieuw leven in te blazen. Armada zal om te beginnen twee keer per jaar op papier verschijnen, voor het eerst in januari – in eerste instantie ingebonden bij de Nederlandse Boekengids en (met uw steun!) een volgende jaargang ook weer helemaal zelfstandig.

  NB: Armada verscheen van 1995 tot 2013 op papier en genoot een grote reputatie en een aanzienlijk bereik. De naweeën van de crash van 2008 en de introductie van Halbe Zijlstra's nieuwe cultuurstelsel zorgden er samen voor dat Uitgeverij Wereldbibliotheek de titel moest opgeven. Sindsdien houdt de redactie op eigen kracht moedig stand online. Stichting De Nederlandse Boekengids heeft zich voorgenomen de titel in vroegere glorie te herstellen – en meer!
  - 30 / 1 Jaar
  Digitaal abonnees hebben toegang tot al onze nieuwe én eerdere nummers (in pdf) en al onze online stukken (in html). Net als abonnees met een papieren abonnement eigenlijk, maar dan zonder papier.
  - 450 / 1 Jaar
  Staffel 1 (tot 5000 unieke pageviews per jaar) van de institutionele variant van ons basisabonnement. Voor instellingen in heel Europa (zones 1 & 2) tegen dezelfde prijs. Uw medewerkers en studenten krijgen toegang via ip-adres en/of een jaarlijks te veranderen inlog. Daarnaast ontvangt uw instelling, naar believen, tot 10 papieren exemplaren van ieder nummer.
  - 30 / 1 Jaar
  Ingeschreven aan een instelling voor hoger onderwijs en woonachtig in Nederland? Ontvang ons dan tegen 33% korting op papier en digitaal. Na vier jaar wordt het abonnement opgewaardeerd naar een 'abonnement (Europa)'.
  - 45 / 1 Jaar
  Ons premium-abonnement, papier en digitaal. In heel Europa (zones 1 & 2) tegen dezelfde prijs, dus u leest ook buiten Nederland en België net zo makkelijk mee.
 • Vanaf welk nummer wenst u de Nederlandse Boekengids te ontvangen?
 • Omdat het blad tegen kostprijs wordt aangeboden en ik het belangrijk vind dat het er is, steun ik het werk van de Nederlandse Boekengids graag verder, en doe eenmalige gift via de volgende iDeal-betaallink (deze verschijnt in een pop-up; vergeet u niet ook dit formulier verder te doorlopen?):  Beter nog; ik word 'vriend van de Nederlandse Boekengids' en neem contact met u op over het doen van een 125% fiscaal aftrekbare periodieke schenking: lees hier verder
 • Een jaarabonnement omvat zes nummers. Uw abonnementstermijn loopt af bij het verschijnen van uw zesde nummer. Jaarabonnementen die niet uiterlijk binnen veertien dagen daarna zijn opgezegd, worden automatisch met een volgende termijn verlengd en ook als zodanig geïncasseerd (en, zo gewenst, gefactureerd). Als u uw abonnement met ingang van uw volgende abonnementstermijn wilt beëindigen, dient u ons daarvan op de hoogte stellen via ons contactformulier.

  Adreswijzigingen dient u tijdig door te geven via ons contactformulier.. Voor nazending wegens niet (of na verzending van betreffende nummers) doorgegeven adreswijziging zijn wij genoodzaakt de reële leverkosten in rekening te brengen.

  Cadeauabonnementen zullen door ons beschouwd worden als zijnde voor de duur van één termijn, tenzij nadrukkelijk anders aangegeven door de geabonneerde of de gever.

  Voor zover eventuele wijzigingen in deze algemene voorwaarden geen gevolg hebben voor uw lopende termijn, behouden wij het recht voor ze eenzijdig door te voeren en u daarover naderhand te informeren met het oog op volgende termijnen.

 

Schenken
U kunt in plaats van abonnee ook vriend worden en onze nummers ontvangen. Schenkingen komen volledig ten goede aan de Stichting De Nederlandse Boekengids, die als statutaire hoofdtaak het uitgeven en behouden van de Nederlandse Boekengids heeft. Aangezien de stichting de status van culturele ANBI heeft, geniet u bij periodieke schenking 125% belastingaftrek. Als u overweegt te schenken, komen wij natuurlijk graag met u in contact.

Handmatig overmaken
U kunt uw abonnementsgeld ook handmatig overschrijven, of een eenmalige gift voor een ander bedrag doen. Daartoe kunt u deze iDeal-link gebruiken of een handmatige overmaking doen aan NL48 INGB 0007 2631 95 t.n.v. Merlijn Olnon Publicis – graag onder vermelding van het soort abonnement/gift dat het betreft, uw e-mailadres en (indien van toepassing) het bezorgadres. Wij maken uw abonnement aan zodra wij uw betaling hebben kunnen bevestigen.

Buiten Europa
Leest u ons graag op papier maar woont u buiten Europa (zones 1 & 2)? Wij verzenden ook naar de rest van de wereld! Een wereldabonnement, papier en digitaal, heeft u voor € 90 per jaar. Een wereldabonnement vraagt u aan via ons contactfomulier.

Losse verkoop
U kunt ook losse nummers van de Nederlandse Boekengids aanschaffen of bestellen bij iedere fysieke en online boekhandel, bijvoorbeeld bij Athenaeum Boekhandel.

Oude nummers bestellen
Zolang de voorraad strekt is het mogelijk om oude nummers los te bestellen. Voor nabestellingen brengen wij de losse-verkoopprijs van de betreffende nummers + de verzendkosten in rekening.