Eigentijdse kunstenaarsboeken in een befaamde bibliofiele collectie

Door Laurens van Krevelen, uitgever, vertaler en surrealistisch dichter. Onlangs verscheen onder zijn redactie Jan Schlechter Duvall. Schilderijen, tekeningen en gedichten van een Indo-surrealist.


Essay uit DBNg 2016#3

De KB beheert de nalatenschap van het echtpaar Koopman, bestemd voor het onderhoud en de uitbreiding van hun collectie bibliofiele Franse uitgaven. Het is de vraag in hoeverre de moderne kunstenaarsboeken die worden aangekocht in die collectie passen.

De Grolier Club in New York is onbetwist het meest exclusieve bibliofiele genootschap ter wereld. De club werd in 1884 gesticht door acht vermogende boekenverzamelaars, die van mening waren dat de esthetische kwaliteit van het boek en de typografie aan verbetering toe waren. Ze besloten gezamenlijk de waardering en bestudering van de boekgeschiedenis en het fraaie boek te stimuleren door middel van de vorming van een bibliotheek betreffende het boek, door exposities en door educatieve projecten. De Grolier Club, genoemd naar Jean Grolier, een machtige bibliofiel uit de zestiende eeuw, die thesaurier-generaal was van het Franse hof en diplomaat in Italië – waar hij een goede klant werd van de beroemde boekdrukker Aldus Manutius in Venetië –, is uitgegroeid tot een belangrijk particulier museum in Manhattan (gevestigd aan 47 East 60th Street), en een internationaal centrum voor de studie van bibliofiele uitgaven. De leden van het zeer besloten genootschap zijn invloedrijke experts en ondernemers uit de Amerikaanse boekenwereld. Zij zijn er trouwens van overtuigd dat er geen sprake is van een naderend einde van de geschiedenis van het boek ten gevolge van de oprukkende digitale technologie; zij menen integendeel dat de ontwikkeling van de boekkunst in de komende eeuw nog veel opwindender zal zijn dan in het verleden het geval was.

 

In de maanden juni en juli exposeert de KB, de Nederlandse nationale bibliotheek, een keuze uit haar bibliofiele Koopman-collectie in de Grolier Club. Uit die collectie, een van de paradepaardjes van de KB, wordt namelijk een selectie van recent verworven Franse ‘kunstenaarsboeken’ tentoongesteld, begeleid door de omvangrijke en royaal geïllustreerde catalogus Artists & Others. The Imaginative French Book in the 21th Century, geschreven door de KB-conservator Paul van Capelleveen. Van Capelleveen kent de Koopman-collectie door en door, en hij heeft al eerder een boek geschreven (Voices and Visions, 2009) over de periode toen kunstenaarsboeken daar nog vrijwel geen deel van uitmaakten. Voor wie de prestigieuze expositie niet kan bezoeken, is de vorstelijke catalogus alom in de boekhandel beschikbaar.

* Abonnees lezen verder. Neem ook een abonnement! *

Bent u al abonnee, maar ziet u hieronder niet waarvoor u kwam? Logt u dan eerst even in via 'Online toegang' in het menu hierboven?