2016#3 (juni / juli)

Politiek & Maatschappij

geopolitiek

Defensie in een vrije val

door Ko Colijn

Nederland heeft een traditie van zich verschuilen achter andermans rokken, als het defensie aangaat. De krijgsmacht is na decennia van ontmanteling zodanig uitgekleed dat ze internationaal in haar hemd staat en nagenoeg weerloos is.
economie

Als de euro het antwoord is, kan iemand dan de vraag herhalen?

door David Hollanders

Hoe ontstond de euro, hoe handhaaft deze exoot zich nu en welke onbedoelde bijwerkingen heeft hij? Vier linkse economen maken zich zorgen over de ondermijning van de democratische beginselen, die in zijn kielzog Europa is binnengedrongen.
cultuurkritiek

De comeback van een tweedehands emotie

door Kim Schoof

Hoewel de eerste Tinderbaby’s inmiddels geboren zijn, houdt de vaste relatie met één partner stand als liefdesnorm. Wordt het in een veranderde wereld (emancipatie, liberalisme, internet) geen tijd voor een heroverweging van die traditie? Zowel nrc.next-columnist en filosoof Simone van Saarloos (25) als Alain Badiou (79), mastodont van de hedendaagse…
cultuurkritiek

Het calvinisme van de popcultuur

door Sjoerd van Hoorn

In 1900 publiceerde een jonge schrijver uit Lübeck een monumentale roman over de bloei en ondergang van een familie van protestantse kooplieden uit het noorden van Duitsland. De roman, Buddenbrooks. Verfall einer Familie van Thomas Mann (1875-1955), is een schoolvoorbeeld van literatuur als sociale wetenschap. Een sociologie, niet empirisch, maar van de verbeelding – en de literaire evenknie van Max Webers studies naar het verband tussen protestantisme en kapitalisme. Marc Alizarts recente Pop théologie trekt het verband tussen protestantisme, kapitalisme en culturele productie radicaal door naar de hedendaagse popcultuur en de American dream. Is de moderne consument zonder het te beseffen eigenlijk een calvinist?

Wetenschap & Wij

klimaat

Klimaatverandering tussen woede en wetenschap

door Arjen Mulder

Met de huidige, verwoestende levensstijl, door ondernemers opgedreven en door overheden gesanctioneerd of gedoogd, zingen we het niet lang meer uit. George M. Woodwell, Amerikaans ecoloog en oprichter van het wereldbefaamde Woods Hole Research Center in Massachusetts, en de even vermaarde Duitse klimaatwetenschapper Hans Joachim Schellnhuber slaan op verschillende toon alarm.
gezondheid

Losing our mind

door Arthur Eaton

Door Arthur Eaton, filosoof en psycholoog. Hij is als promovendus verbonden aan University College London. Daarnaast werkt hij als schrijver en illustrator.
natuurkunde taal

Kunst & Literatuur

boekencultuur boekencultuur

Eigentijdse kunstenaarsboeken in een befaamde bibliofiele collectie

door Laurens van Krevelen

De KB beheert de nalatenschap van het echtpaar Koopman, bestemd voor het onderhoud en de uitbreiding van hun collectie bibliofiele Franse uitgaven. Het is de vraag in hoeverre de moderne kunstenaarsboeken die worden aangekocht in die collectie passen.
biografie oeuvre

Over vriendschap en vergiffenis

door David Rijser

Op 23 april jongstleden was het vierhonderd jaar geleden dat zowel Shakespeare als Cervantes stierf. Wat verbindt en onderscheidt deze grootheden van de Europese literatuur, beiden wegbereiders van de literaire moderniteit? Hoe komt het dat de reputatie van de een groeit en die van de ander stagneert? En, is dat eigenlijk terecht?

Toen & Nu

herlezen
Advertentie
Princeton-university-press