2022#5 (oktober/november)

Politiek & Maatschappij

politiek

Vlaanderen als één groot zomerkamp

door Jouke Huijzer

Conner Rousseau als enfant terrible van de Vlaamse sociaaldemocratie? Gewapend met de boeken van Ico Maly, Mark Elchardus en Rousseau’s eigen T. neemt politiek onderzoeker Jouke Huijzer de staat van de Belgische politiek onder de loep.
dekolonisatie publieke ruimte democratie seksualiteit

‘We zijn nog nooit vrij geweest’: over de verstrengeling van politiek en verlangen

door Laura Weeda

Het persoonlijke ís politiek. Maar in hoeverre dragen we zelf de verantwoordelijkheid voor de bestaande ongelijkheden op het gebied van liefde en seks? Laura Weeda las de essaybundel The Right to Sex van de Indiaas-Britse hoogleraar en politiek filosoof Amia Srinivasan en bevraagt daarmee de overheersende sociale, politieke en seksuele heteronormativiteit.

Kunst & Literatuur

biografie

Tusschen normalen en abnormalen

door Irene Geerts

Fré Dommisse worstelde lang met het imago van voormalig psychiatrisch patiënt. Nu is er – bijna honderd jaar na de eerste druk uit 1929 – een nieuwe editie van haar debuut Krankzinnigen. Irene Geerts schreef over de destigmatiserende werking van deze autobiografische en tijdloze roman.
boekencultuur oeuvre

Alles leeft en doodt en sterft en leeft

door Guido van Hengel

Oud-oorlogsverslaggever Curzio Malaparte was van alles: een non-conformist, een provocateur, een enfant terrible. Maar bovenal was hij de schrijver van onvergetelijke romans. Hoewel, romans? Guido van Hengel spitte door het oeuvre van een schrijver die niet altijd even makkelijk te plaatsen was, maar wel zijn stempel wist te drukken op de Europese literatuur.
oeuvre

Monstruositeit: Anne Carsons teksten

door Roelof ten Napel

Genders en genres, metaforen en catastrofes, essays en gedichten – in het werk van Anne Carson staat de vorm nooit vast. Roelof ten Napel springt door een bewegend oeuvre dat zich niet laat kennen door clichés of voorgekauwde wetmatigheden. 
roman

Vuurtorenwachten

door Yra van Dijk

Schrijverscollectief Fixdit.nu streeft naar meer diversiteit in de canon en het literaire veld. Op deze plek delen de auteurs van Fixdit hun visie op literaire teksten die van belang zijn voor een meerstemmige wereld. Yra van Dijk las Lighthousekeeping, waarin Jeanette Winterson de interseksualiteit als geen ander botvierde.

Toen & Nu

geschiedenis

Strijd tegen de kortzichtigheid: de jaren zestig in het geding

door Ruud Abma

Spruitjes versus beatniks en provo's – de generatiestrijd domineert ons beeld van de jaren vijftig en zestig. Maar wat gaat er achter dit cliché schuil? Cultuurpsycholoog Ruud Abma legt drie boeken over dit bijzondere tijdsgewricht naast elkaar en stelt het beeld scherp.
geschiedenis

Van reiziger tot revolutionair

door Nadia Lie

Hoe groeit een losbandige bohemien uit tot polyinterpretabel symbool van verzet? Nadia Lie bestudeerde de hernieuwde uitgaves van Che Guevara’s dagboek en brievencollectie en combineert hiermee het beeld dat men heeft van de Argentijnse verzetsstrijder met zijn schriftelijke nalatenschap.
geschiedenis

Thermidor, de dag dat Robespierre was uitgepraat

door Stefaan Marteel

De val van Robespierre was plots en genadeloos. De hevigheid van de storm van 'Thermidor' verhulde lang wat er die dag nu precies gebeurde en vooral waarom – met centraal de vraag waarom de man in het centrum van de Franse Revolutie zijn eigen onheil niet wenste af te wenden. Stefaan Marteel bespreekt de zorgvuldige reconstructie van de dag door Colin Jones, met Marcel Gauchets analyse van het revolutionaire discours als contrapunt.

Wetenschap & Wij

geschiedenis

De opkomst van kritische digitale geschiedschrijving

door Lukas M. Verburgt

Nu de eerder doodverklaarde geschiedenis haar wederopstanding beleeft op het wereldtoneel, is het voorstelbaar maken van een toekomst die beter is dan het heden belangrijker dan ooit. In deze reeks gaat Lukas M. Verburgt in gesprek met prominente historici om erachter te komen wat dit betekent voor de rol van de geschiedenis in het heden. In de derde bijdrage voor de NIAS-Wesselingreeks: Jo Guldi over digitale geschiedschrijving. 
wetenschapsbedrijf

Religie en wetenschap eeuwige vijanden? Ontleding van een hardnekkig idee

door Lieke Wijnia

De conflictthese – de harde tweedeling tussen religie en wetenschap – werd jarenlang voor waar aangenomen: hardnekkige geloofsovertuigingen zouden afbreuk doen aan wetenschappelijke integriteit. Maar moet dat idee niet worden bijgesteld? Lieke Wijnia brengt aan de hand van drie boeken deze werelden dichter bij elkaar.
ecologie

Bestudeerd bestaan

door Wytske Versteeg

’De vraag is hoe we bestuderen, en wat dat doet met ons bestaan.’ Wytske Versteeg leest in de essays van Johan van der Gronden een inspirerend onderzoek naar haast vergeten verstandhoudingen met een ongrijpbare buitenwereld.
filosofie

De queeste van Questa

door Miriam Rasch

'Je kunt het een vorm van resonantie noemen, een soort gefluister van de wereld.' In plaats van een titel bespreekt Miriam Rasch nu eens een hele serie. De Questareeks van uitgeverij Letterwerk welteverstaan, met jonge filosofische essayisten die uit zijn op de herbetovering van de wereld.
biologie

De toekomst is maakbaar (en alles kan kapot)

door Renée van Amerongen

De biologie als oplossing voor al onze problemen. De auteurs van The Genesis Machine plaatsen meteen een kanttekening bij die hoopvolle stelling. Renée van Amerongen verdiepte zich in dit populairwetenschappelijke liefdeskind uit de pen van twee realistische optimisten: deels promotie voor een spannend nieuw vakgebied, deels bezorgd manifest – en continu laverend tussen deze twee uitersten.
technologie

Dansen met technologie

door Eva van der Graaf

Veel beschouwingen op technologie en kunstmatige intelligentie zijn gegoten in doemscenario’s of lofzangen. Eva van der Graaf leest Miriam Rasch en Mark Coeckelbergh, die oproepen om technologie uit de mal van de plastische robot te halen en terug in de wereld te plaatsen. Voor beide schrijvers biedt de dans een metafoor om te zien wat technologie teweegbrengt, en om onze eigen vrijheid ten aanzien van technologie te begrijpen.
Advertentie
Princeton-university-press